PLOD LJUBAVI ALBANCA I SRPKINJE, POBEDILA RAK 2 PUTA: Životna priča NEUSTRAŠIVE Teute Asllani ostavlja bez daha
Ispovest Teute Asllani, Foto: Filip Milosavljević

EKSKLUZIVNI INTERVJU

PLOD LJUBAVI ALBANCA I SRPKINJE, POBEDILA RAK 2 PUTA: Životna priča NEUSTRAŠIVE Teute Asllani ostavlja bez daha

Teuta je za Espreso porta govorila o svojoj borbi, porodici, ali i poslu... Obrijanu glavu nosila je kao ilirska kraljica Teuta krunu

Objavljeno:
Milica Stanimirović

Teuta Asllani je operska diva, jaka žena i veliki borac!

Pored toga, ona je i mama blizanaca, predivni sopran, nastavnica solo pevanja u muzičkoj školi na Ubu, supruga, ćerka, sestra, prijateljica...

Ova magična žena je za Espreso portal otkrila sve o borbi sa rakom, koji joj se vraćao, ali je ona odbijala da ga zadrži u svom životu. Iako niko u njenoj porodici nije imao ovaj zdravstveni problem, a i sama je oduvek bila dobrog zdravlja, vest da ima rak dojke ju je na prvu slomila.

Međutim, ona je skupila svu snagu i rešila da se uhvati u koštac sa ovim problemom.

Uvek se nameće pitanje: “Zašto baš meni ovo da se desi?”

Teuta je za Espreso portal otkrila kako je saznala da ima rak, kao i kakva joj je bila prva reakcija na ovu tešku vest.

"Uuuh... na prvu je bio totalni slom. Raspad sistema. Da se izrazim muzički, kao Boni Tajler – ’total eclipse of the heart’. Samo što je kod mene bilo eklipsa srca, tela i uma. Znala sam da je vrlo ozbiljno već nakon prvog ultrazvuka u Domu zdravlja, na koji sam samoinicijativno otišla, jer sam samopregledom napipala kvržicu u dojci. Doktorka radiolog me je momentalno uputila na dalju dijagnostiku u IORS", počela je Teuta za naš portal pa dodala:

"Kod mene je sve bilo alarmantno! Odmah sam primljena na pregled onko-hirurga, istog dana sam uradila mamografiju i nakon toga biopsiju. Predosetila sam da mora biti da je nešto mnogo gadno, jer nikad dosad nisam čula da je nekome rađena čitava ta procedura na bukvalno prvom pregledu onkologa. Iščekivala sam rezultate biopsije, tih nedelju dana kao da sam bila ni na nebu ni na zemlji... Molila sam se i čvrsto verovala da će histopatološki nalaz glasiti: benigno. Jednog dana osvanuo je, a u mom slučaju smrklo se, dan D: pozvala me je drugarica koja je tada radila na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) i nezvanično mi saopštila da je maligno. I da se spremim za borbu. Kao da treba da isučem mač i krenem u juriš, juriš za život! Kao moja imenjakinja ilirska kraljica Teuta."

Kako nam je i sama rekla, niko u njenoj porodici nije imao ovaj problem.

"Niko! Nikakav onkološki problem. Niti sam ja bila bolešljive prirode. Zato mi je bio još veći šok i ozbiljno sam u prvi mah pomislila da je možda neki filmski limunada nonsens i da su pomešali moje rezultate sa nečijim tuđim", objasnila nam je ona pa otkrila koliko joj je palo teško to što je morala da obrije svoju glavu tokom hemioterapije:

"Otišla sam na prvu hemioterapiju istovremeno i uplašena i srećna, sa dubokim uverenjem da je to prvi dan mog izlečenja. Tako sam to sebi predstavila. Ne kao da idem da u sebe ubacujem otrov, nego kao da idem da popijem isceljujući nektar direktno iz Edena, koji će me preko noći izlečiti. A šišanje je bilo katarzično! Legenda kaže da sam oduvek, još iz gimnazijskih dana, bila fascinirana lepotom i unikatnim izgledom Sinead O’Connor, a moje najbolje drugarice se sećaju koliko puta sam rekla da bih volela da obrijem glavu kao ona. I želja mi se napokon ostvarila. Nažalost. Ako gledam iz jednog ugla. Ali ako gledam iz drugog ugla, drago mi je što mi se ostvarila ta želja, jer sam upoznala i zavolela tu novu, drugu, neustrašivu Teutu. Bila sam sebi prelepa tako ćelava, ženstvena, ranjiva i snažna istovremeno. Moja obrijana glava je tada poručivala: „Tu sam i ničega se ne plašim!“ Glavu sam nosila kao kraljica Teuta krunu."

KANCER TIROIDE

Nakon kancera dojke ustanovili su joj, nažalost, kancer tiroide. Zanimalo nas je da li ju je ovo dotuklo ili je u ovome našla još veću snagu da se bori za sebe.

"Ma to je bio urnebes! (smeh) Sećam se da sam mom hirurgu, Dr.Marku Jevriću rekla „Ma šta je ovo, jel mene neka zeza odozgo? Čije grehe okajavam?“ I priznajem da sam upala u paniku pred operaciju totalne tireoidektomije, jer tu uvek postoji rizik od oštećenja glasnica.Tada sam bila u fazonu „Šta će mi život bez tebe dragi, kad drugu ljubav ne želim da imam“, aludirajući na glasne žice. Ali me je moj hirurg smirio pravim rečima, odmerenim nastupom pred operaciju, i maestralno uradio tu komplikovanu operaciju", kazala je predivna Teuta.

POREKLO I ODRASTANJE TEUTE ASLANI

Ono što je još zanimljivo u vezi ove hrabe i uspešne žene je i da je ona plod ljubavi jednog Albanca i jedne Srpkinje koji su je uveli u svet muzike.

"Mala Teuta je odrastala u staroj SFRJ. Mala Teuta je plod ljubavi iz studentskih dana jedne Srpkinje i jednog Albanca. Mala Teuta je imala divno veliko detinjstvo, sa rođenim bratom Arionom, sa puno drugara u novobeogradskom bloku 45. Bila sam oduvek vragolasta. U prvom razredu sam se potukla sa jednim dečakom, pocepala mu svesku i dobila 4 iz vladanja na polugodištu, što je u to vreme, pogotovo za devojčicu, bio skandal. Provodili smo vreme napolju, u blatu, travi. Neradnim danima smo preskakali ogradu od škole i vrtića prekoputa, i tu se glupirali, bili nevino dečije nestašni. Imala sam detinjstvo kakvo bih volela da moja deca sada imaju", rekla je za Espreso pa otkrila ko ju je uveo u svet muzike:

"Nisam ja donela nikakvu svesnu odluku. Pevanje je pronašlo mene, pevala sam oduvek. Sećam se kako sam sa 9, 10 godina imitirala neku opersku pevačicu, čula sam na radiju Habaneru iz opere „Karmen“ i potpuno sam bila omamljena, kupljena, začarana tom magičnom muzikom. U svet muzike su me uveli roditelji. Najpre sa pločama hora „Kolibri“, koje je tata puštao ujutru kako bi probudio brata i mene za vrtić, pa kasnije sa pločama Bitlsa, Stonsa, Cepelina, Dorsa. Sa 8 godina sam krenula u hor moje osnovne škole u Bloku 45, kojim je dirigovala predivna Borika Čavdarević. U tom horu smo bili i moj brat i ja, maltene smo svaki dan imali horske probe. Bila su česta gostovanja hora u tv emisijama, koncertima, dečijim festivalima. To su bili moji prvi profesionalni nastupi. Dirigentica Borika sada ima preko 90 godina, i svakodnevno smo svi iz tog hora u kontaktu s njom. Mogu slobodno reći da je ona moja ’muzička majka’. Ona me je savetovala da upišem i muzičku školu, i tako je i bilo. Narednih 15-ak godina sam provodila u Zemunu, u mom „Manojloviću“, najpre učeći flautu, a potom i solo pevanje."

Glasne žice su jako osetljive, te nas je zanimalo da li je morala nečega da se odrekne u životu, kako bi sačuvala svoj glas i gradila uspešnu karijeru.

"Ne mislim da sam se odricala mnogo. Kada sam bila klinka, budući da sam odrastala u strogoj patrijarhalnoj porodici, mnogo toga mi je bilo uskraćeno. A sada kad vratim film, vidim da su me oni svojim vaspitanjem u tom najranjivijem periodu adolescencije sačuvali od gluposti, od loših izbora, od lošeg društva, od ulice. Kasnije, kada sam uplovila u svet belkanta, svesno sam se odricala izlazaka., noćnog života. Uz operskog pevača ne ide noćni život. Glasne žice su vrlo delikatne, zahtevaju dovoljno sna, pravilnu uravnoteženu ishranu, konstantnu hidriranost, a pred koncerte zahtevaju i totalnu poštedu od korišćenja, tj. nema priče pred koncert jer to zamara glasnice. Vremenom sam vešto ukombinovala sve moje potrebe, kako da ih dovedem na pravu meru, da mi moje privatno vreme ne ugrožava moju profesiju."

Šta radi Teuta kada ne radi?

"Peva! (smeh) Teuta stalno peva. I dok usisava i dok kuva, izmišlja neke svoje melodije. Plače i razmišlja o smislu života. Vitla sa svojom decom na igralištu. Urla na svoju decu, jer – blizanci. Jer – dečaci. Teuta se voli sa svojim mužem. Teuta se svađa sa svojim mužem. Pa opet voli. Teuta plače, jer – stres, jer – dijagnoza je tu svakog jutra. Ide na kontrolu, ultrazvuk. Plače unapred. Sve ok. Teuta provodi vreme sa kumama, prijateljima. Piše roman. Pokušava. Gleda filmove. Ah, kako voli filmove... Teuta se čudi zašto nije upisala režiju. Glupira se, ide po modnim revijama, snima fashion editorijale. Kontrola opet. Plače. Strepi. Skuplja hrabrost da vozi auto, mada ima dozvolu već deceniju. To je jedna stvar koju još nije premostila. Radi domaće zadatke sa decom kod kuće. Barem pokušava, jer – njeni malci je miniraju u pokušaju. Cereka se do iznemoglosti. Kontrola. Uf. Sve ok. Snima albume sa kolegama. Bavi se filantropskim akcijama. Organizuje humanitarne koncerte da pomogne drugim ženama koje vode teške borbe. Plače. Smeje se. Kontrola. Smeje se. Raspituje se o svim mogućnostima za rekonstrukciju dojke. Teuta ide u pozorište sa mužem. Smeje se. Teuta se sada trudi da u svemu i svuda pronalazi radost".

Budući da je profesorka solo pevanja, njeni učenici su shvatili ozbiljnost situacije i bili su njena velika podrška.

"Tinejdžeri su pametni i odlično skeniraju sve što se dešava. Mi odmah u startu gradimo filigranski odnos profesor - učenik, a kako je pevanje vrlo intimne prirode, deca koja se bave muzikom, posebno pevanjem su velike empate. Naročito su devojke iz klase dobro reagovale, i danas me i njihove majke podržavaju. Jer, ovo je moja borba i za njih", rekla je za Espreso.

Za kraj ovog neverovatnog razgovora smo želeli od nje da čujemo na čemu je zahvalna.

"Na mnogo čemu! Moram spisak bezobzirno da skratim jer prevazilazi okvire ovog intervjua… Zahvalna Bogu. Potom mužu, na strpljenju, hrabrosti i bodrenju tokom mog perioda lečenja. Zahvalna sam za svako novo jutro koje mi osvane uz moje dečake. Zahvalna na svim ljudima koji su mi bili slamka spasa u ovoj borbi. Na muzici koja me isceljuje svakoga dana. Zahvalna na svim situacijama iz kojih sam izašla jača, mudrija, borbenija, osvešćenija. Kaže se da ti Bog da onoliko koliko možeš da podneseš. I da je bolest - Božija poseta. Zahvalna na toj poseti, zbog koje se rodila neka nova Teuta", zaključila je za kraj operska pevačica.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima

Bonus video:

00:34

Bitef opera Sunce i more

(Espreso / Milica Stanimirović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.